Αν οι Αξιωματικοί ΣΣΕ δεν βλέπουν φως, τότε πως περιμένουμε να δούμε εμείς; Έγγραφο φωτιά αποκαλύπτει και προτείνει λύσεις
Με ένα έγγραφο φωτιά η Ενωση Στρατιωτικών Ροδόπης παίρνει θέση μετά το αποτέλεσμα σοκ των Πανελληνίων εξετάσεων στο σοβαρό θέμα των πολλών κενών σπουδαστών στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, με την μεγάλη πτώση της βάσης εισαγωγής, αλλά και για τις παραιτήσεις νέων Αξιωματικών στις Ένοπλες Δυνάμεις, αναφέρει τα αίτια και κυρίως προτείνει λύσεις που αφορούν και το σύνολο των Στρατιωτικών .Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που Ένωση Στρατιωτικών αναφέρεται αποκλειστικά στην καθημερινότητα και στα προβλήματα των Αξιωματικών προέλευσης ΣΣΕ εξηγώντας με επιχειρήματα και το μειωμένο ενδιαφέρον των νέων για σταδιοδρομία στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Όπως τονίζουν στην επιστολή τους είναι πλέον γεγονός ότι οι νέοι έχουν στρέψει την πλάτη στη ΣΣΕ, παρ’ όλες τις προσπάθειες να κρυφτεί κι αυτό το πρόβλημα κάτω από το χαλί, όπως πολλά άλλα. Στην εποχή που η πληροφορία διαχέεται σε κλάσματα δευτερολέπτου από δεκάδες πηγές, οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων, πληροφορούνται άμεσα για τις συνθήκες εργασίας, τις απολαβές και την σταδιοδρομική εξέλιξη του Αξιωματικού, το γεγονός αυτό δεν θα έπρεπε να προκαλεί απορίες. Μια επίσκεψη στα ΜΚΔ είναι αρκετή για να διαπιστώσει κάποιος το κλίμα που επικρατεί στο στράτευμα. Όσον αφορά την υπερπροβολή της θεωρίας ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις κάνουν τα πάντα και είναι παντού, καλύπτοντας όλα τα κενά του υπόλοιπου Δημοσίου τομέα και όχι μόνο, φαίνεται ότι λειτουργεί αποτρεπτικά για τις στρατιωτικές σχολές, κάτι που, δυστυχώς ήταν αναμενόμενο.
Πλέον θεωρούμε ότι δεν μένει περιθώριο αμφιβολίας, ότι η συνεχής μείωση της ζήτησης των υποψηφίων για τη ΣΣΕ, αποτελεί ανοικτή πληγή για το ΣΞ, φαινόμενο που οφείλει να αντιμετωπιστεί άμεσα, όχι μόνο για το λόγο ότι η αναλογία νέων Αξιωματικών που αποφοιτούν από τη ΣΣΕ σε σχέση με αυτούς που αποχωρούν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, αλλά και τον πρόσθετο λόγο ότι, συνολικά, το προσωπικό του ΣΞ, Ανθυπασπιστές και Υπαξιωματικοί, ερμηνεύουν και δυστυχώς όχι αδίκως, αυτή την κατάσταση ως ένα τέλμα από το οποίο δεν υπάρχει διέξοδος για κανέναν, γεγονός που αυξάνει τις παραιτήσεις γενικότερα. Το δε, γεγονός της μειωμένης αποφοίτησης Αξιωματικών και των παραιτήσεων συνδυαστικά, δημιουργεί δυσχέρεια κάλυψης των υφιστάμενων αναγκών αναπλήρωσης με «νέο αίμα», όχι μόνο σε επίπεδο αντικαταστάτη σε καθήκοντα, αλλά και σε επίπεδο μεταθέσεων, κάτι που όλα τα στελέχη βιώνουν με δραματικό τρόπο στην καθημερινότητά τους.
Τα ανωτέρω προβλήματα, δυστυχώς, έχουν αρχίσει να γίνονται πλήρως κατανοητά στο σύνολο των συναδέλφων. Όπως χαρακτηριστικά μας μεταφέρεται από στελέχη του ΣΞ διαφόρων βαθμών και προελεύσεων με πρόδηλη απογοήτευση, «αν οι Αξιωματικοί ΣΣΕ δεν βλέπουν φως, τότε πως περιμένουμε να δούμε εμείς;». Το δε, γεγονός ότι υπάρχει διάχυτη απογοήτευση αποδεικνύεται από το ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι παραιτηθέντες απέχουν πολύ από το να κατοχυρώσουν δικαίωμα για πλήρη σύνταξη. Νεαροί Αξιωματικοί επιλέγουν την παραίτηση και την αναζήτηση άλλου επαγγέλματος, διότι το κύρος και η αίγλη του Έλληνα Αξιωματικού που υπήρχαν κάποτε, έχουν χαθεί. Η εικόνα του Εύελπι να μοιράζει κρουασάν και νερά στην αποκλεισμένη από το χιόνι Αττική οδό, προκάλεσε τεράστια ζημιά.
Θεωρούμε ότι η αναζήτηση λύσεων στα προαναφερόμενα προβλήματα, δεν μπορεί να γίνει με την απόκρυψη αυτών ή τη μετακύλισή τους για το μέλλον. Η σύνταξη απλά μιας επιτελικής μελέτης για να διερευνηθούν οι λόγοι που οι νέοι δεν επιθυμούν να φοιτήσουν στη ΣΣΕ ή για τα προβλήματα των Αξιωματικών, είναι επίσης βέβαιο ότι δεν επαρκεί. Απαιτούνται άμεσα μέτρα, τα οποία σε ένα μεγάλο βαθμό να σταθεροποιήσουν την κατάσταση και τα οποία να κάνουν και πάλι ελκυστική τη σταδιοδρομία στις ΕΔ, αποκαθιστώντας παράλληλα το πληγέν κύρος του Έλληνα Αξιωματικού. Δεν θα προτιμήσουν την εισαγωγή στις σχολές Αξιωματικών, όταν αυτοί θεωρούνται από την πολιτεία φθηνά εργατικά χέρια ή τα παιδιά για όλες τις δουλειές. Η αποστολή του Αξιωματικού είναι από μόνη της ιδιαίτερα απαιτητική και σοβαρή, όπως και του στρατιωτικού γενικότερα.
Είναι προφανές ότι τα προβλήματα έχουν εισχωρήσει τόσο βαθιά που καθιστούν ξεκάθαρο ότι η αλλαγή νοοτροπίας και κουλτούρας στον ΕΣ, δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Οι αλλαγές πρέπει να γίνονται από πάνω προς τα κάτω και προφανώς πρέπει να ξεκινήσουν από την παραγωγική σχολή Αξιωματικών. Στο ακαδημαϊκό επίπεδο και στη στρατιωτική εκπαίδευση έχουν γίνει πολλά βήματα και η αναβάθμιση της ΣΣΕ είναι μεγάλη. Στο επίπεδο όμως των ανθρώπινων σχέσεων και της διοίκησης, πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά. Σίγουρα θα απαιτηθεί μεγάλο χρονικό, αλλά με την αδράνεια είναι σίγουρο ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει και τότε ίσως η κατάσταση να είναι μη αναστρέψιμη. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι δεν είμαστε στο παραπέντε, αλλά στο και πέντε.
Στο έμβλημα της ΣΣΕ αναγράφεται το ρητό: «ΑΡΧΕΣΘΑΙ ΜΑΘΩΝ ΑΡΧΕΙΝ ΕΠΙΣΤΗΣΕΙ» (Αν μάθεις να διοικείσαι θα γνωρίζεις να διοικείς). Το προσωπικό του ΣΞ το διοικούν ως επί τω πλείστον, Αξιωματικοί της ΣΣΕ. Οι Αξιωματικοί όμως μεταδίδουν στους υφισταμένους τους, εκτός από τις γνώσεις τους, τη νοοτροπία και την κουλτούρα τους. Όταν στην καθημερινότητά τους υπάρχει μιζέρια και έλλειψη ομαδικού πνεύματος, γιατί πλέον τίθεται ζήτημα επιβίωσης, οι ανθρώπινες σχέσεις έρχονται σε δεύτερη μοίρα και η διοίκηση γίνεται προβληματική. Όσο κι αν προσπαθούμε να ωραιοποιήσουμε την κατάσταση τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί σοβαρή αναταραχή. Αν θέλουμε να αλλάξει κάτι στο ΣΞ, η αρχή να γίνει από τους Αξιωματικούς που αποφοιτούν από τη ΣΣΕ. Η Ατζέντα 2030 αργεί και ίσως δεν αρκεί.
Ας δούμε αναλυτικά όλα τα προβλήματα που αναφέρουν αλλά κυρίως και τις λύσεις που προτείνουν στην ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική επιστολή τους ΕΔΩ
Εμείς στον ΠΟΛΙΤΗ ΟΠΛΙΤΗ να ευχηθούμε σύντομα να δούμε και τις πρώτες λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που οι ίδιοι οι Στρατιωτικοί αναφέρουν συνεχώς, γιατί το καλύτερο όπλο στις Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι το ίδιο το προσωπικό τους ...Λύσεις το 2024 όχι το μακρινό 2030...
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου