Μεταθέσεις Στρατιωτικών :Τα στοιχεία και οι απαντήσεις που δεν δίνει το Άμυνας δημιουργούν ερωτηματικά ...
Οι έκτακτες μεταθέσεις στον Στρατό Ξηράς έχουν προκαλέσει και στο παρελθόν σειρά αντιδράσεων, πολλές φορές απο τους ίδιους τους Στρατιωτικούς που βλέπουν συναδέλφους τους να μετατίθενται σε Μονάδες που οι ίδιοι επιθυμούν με λιγότερα μόρια απο αυτούς, ενώ το θέμα έχει φτάσει και στην Βουλή με ερώτηση του βουλευτή Κέρκυρας κ. Μπιάγκη Σπυρίδων του ΠΑΣΟΚ, με τίτλο Αδικίες και αναξιοκρατία στις μεταθέσεις Στρατιωτικών ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ,που θέτει σοβαρά ερωτήματα και καταγγελίες για το θέμα των μεταθέσεων, ειδικά των έκτακτων , καθώς και για τις μεταθέσεις εξωτερικού αλλά και τις αποσπάσεις .
Στον ΠΟΛΙΤΗ ΟΠΛΙΤΗ να τονίσουμε οτι οι έκτακτες μεταθέσεις γίνονται χωρίς τον περιορισμό των μορίων για συγκεκριμένους σοβαρούς προσωπικούς ,οικογενειακούς η έκτακτους υπηρεσιακούς, λόγους εφόσον όμως αποδεδειγμένα υπάρχουν .
Ως εδώ όλα καλά ,ποιος όμως μπορεί να ελέγξει αν υπάρχουν πραγματικά οι λόγοι αυτοί η αν το ελληνικό ρουσφέτι κάνει και εδώ το θαύμα του ;Πολλά σχόλια σε αυτό μπορεί να δεί κάποιος και στα κοινωνικά δίκτυα που αναφέρονται ειδικά για παρεμβάσεις και αναξιοκρατία στις μεταθέσεις, ενώ για τα παραπάνω είχε ζητήσει διευκρινήσεις και ο Βουλευτής κ Μπιάγκης με την ερώτηση του στην Βουλή που προαναφέραμε με ειδική αναφορά στις έκτακτες μεταθέσεις ενώ ανακοίνωση έχει βγάλει για το θέμα και ο τομέας Αμυνας του ΠΑΣΟΚ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ , που αναφέρετε στις μεταθέσεις αποσπάσεις, που αδηγούν όπως αναφέρουν σε καταστρατήγηση της διαφάνειας, την αξιοκρατία, που πλήττουν την αποδοτικότητα και να ανατρέπουν τον οικογενειακό προγραμματισμό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων .
Εντύπωση τέλος μας κάνει οτι στις μεταθέσεις αυτές υπάρχουν αρκετές εντός του ίδιας περιοχής υπηρέτησης και μάλιστα απο δύσκολες υπηρεσιακά μονάδες σε ευκολότερες μονάδες που έχουν πολλές φορές και μεγαλύτερη επάνδρωση απο τις πρώτες .Αυτό πραγματικά θα θέλαμε να μας το εξηγήσει το Άμυνας διότι ούτε για προσωπικούς-οικογενειακούς ούτε για έκτακτους υπηρεσιακούς λόγους δικαιολογείται .Ούτε και η συνεχή αύξηση στον αριθμό τους ειδικά τα τελευταία χρόνια .Ίσως εδώ το Άμυνας να πάρει μαθήματα απο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που σίγουρα οι διαδικασίες αυτές έχουν βελτιωθεί εδώ και χρόνια, οι έκτακτες μεταθέσεις είναι ελάχιστες και σίγουρα υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια ,ενώ να σημειωθεί ότι υπάρχουν στα συμβούλια μεταθέσεων και εκπρόσωποι των αστυνομικών κάτι που δεν συμβαίνει στο Άμυνας.
Να προσθέσουμε εδώ ότι στις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργού Άμυνας κ.Δένδια για το κλείσιμο στρατοπέδων λόγω αναδιοργάνωσης ,είχε αναφερθεί ότι υπάρχουν στρατόπεδα στην Πελοπόννησο με επάνδρωση 130 %, την ώρα που στην παραμεθόριο σύμφωνα με τον Υπουργό ,υπάρχουν μονάδες στον Εβρο με 30%.Και το θέμα εδώ είναι ότι ποιος επέτρεψε να γίνει αυτό αφού τις μεταθέσεις υπογράφει η πολιτική ηγεσία του Άμυνας
Αντί όμως ο Υπουργός Άμυνας να δίνει απαντήσεις με στοιχεία όπως άλλωστε του ζητήθηκαν απο το ΠΑΣΟΚ ,για το σοβαρό αυτό θέμα, η απάντησή του μόνο στοιχεία δεν δίνει όπως σας παραθέτουμε παρακάτω :
Ερώτηση & Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων 6005//313/23-07-2024 της Βουλής των Ελλήνων
Σε απάντηση της σχετικής ερώτησης και αίτησης κατάθεσης εγγράφων, σας γνωρίζω ότι το σύστημα μεταθέσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις διέπεται κατά προτεραιότητα από υπηρεσιακά, κοινωνικά και αντικειμενικά κριτήρια που ορίζει ο ν.3883/2010, όπως αυτά παραμετροποιούνται με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Σκοπός είναι η εξασφάλιση της μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και οπωσδήποτε η διαφάνεια, η αξιοκρατία και η δικαιοσύνη στη διοίκηση και αξιοποίηση του προσωπικού. Παράλληλα, προβλέπονται ειδικές διαδικασίες για την υποβολή διοικητικών προσφυγών εκ μέρους των στελεχών, οι οποίες εξετάζονται έγκαιρα, αμερόληπτα και με γνώμονα την παροχή κάθε δυνατής συνδρομής στις προσωπικές και οικογενειακές τους ανάγκες. Σε κάθε περίπτωση, τα Γενικά Επιτελεία αξιολογούν κάθε πρόταση που υποβάλλεται προς τη βελτίωση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου και προβαίνουν στις κατάλληλες εισηγήσεις.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ Σ. ΔΕΝΔΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Δειτε και την απάντηση απο σελίδα Βουλής ΕΔΩ
Να αναφέρουμε εδώ ότι δεν απάντησε στα 8 ερωτήματα του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Μπιάγκη ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ενώ δεν έδωσε στοιχεία αν και του ζητήθηκαν για τα παρακάτω :
Παρακαλείσθε να καταθέσετε στοιχεία που αφορούν:
i. στον αριθμό των συζευγμένων στελεχών με συζύγους Κυπριακής υπηκοότητας που έχουν υποβάλει αίτηση αποστρατείας.
ii. στο κόστος μισθοδοσίας των συζευγμένων στελεχών με συζύγους Κυπριακής υπηκοότητας που βαρύνει την υπηρεσία εάν αυτά παρέμεναν στη νήσο «Κ» και το κόστος που προκύπτει εφόσον αντικατασταθούν με νέο προσωπικό στο οποίο θα πρέπει να χορηγείται και επιμίσθιο εξωτερικού.
iii. στον αριθμό των ενδικοφανών προσφυγών που έχουν κατατεθεί ανά Κλάδο και πόσες εξ αυτών εξετάστηκαν και δόθηκε ουσιαστική απάντηση προς τα στελέχη εντός του ορίου των 15 ημερών που ορίζει ο νόμος.
iv. στους λόγους που δικαιολογούν τις έκτακτες μεταθέσεις στελεχών χωρίς τη χρήση των αντικειμενικών κριτηρίων.
Οπότε τα ερωτήματα για τις μεταθέσεις παραμένουν οχι μόνο σε εμάς αλλά κυρίως στους Ελληνες Στρατιωτικούς ...
Είναι οι έκτακτες μεταθέσεις στον Στρατό ,πραγματικά έκτακτες;
Ας παραθέσουμε στο τέλος τι αναφέρει ο Νόμος 3883/2010 για τις έκτακτες μεταθέσεις στο Αρθρο 7.
β. Έκτακτες μεταθέσεις μπορούν να ενεργούνται οποτεδήποτε και ανεξάρτητα από τα αντικειμενικά Κριτήρια και το χρόνο παραμονής στην ίδια περιοχή μετάθεσης, στις παρακάτω περιοριστικά αναφερόμενες περιπτώσεις:
(1) Για αποδεδειγμένους και ειδικά αιτιολογημένους υπηρεσιακούς ή προσωπικούς λόγους.
(2) Σε περίπτωση διάπραξης σοβαρού πειθαρχικού παραπτώματος, το οποίο δημιουργεί γενικότερο πρόβλημα πειθαρχίας ή ηθικής τάξεως, με απόφαση του Αρχηγού του οικείου Κλάδου, στην οποία πρέπει να γίνεται ειδική μνεία για την αναγκαιότητα ή μη της μετάθεσης του κρινόμενου.
(3) Σε περίπτωση παραπομπής σε δίκη για κακούργημα με αμετάκλητο δικαστικό βούλευμα ή αμετάκλητης καταδίκης για κακούργημα.
(4) Όταν καταργείται ή μετεγκαθίσταται στρατόπεδο, καθώς και όταν καταργείται μονάδα ή Υπηρεσία των ΕΔ.
(5) Για σοβαρό συμβάν, που αφορά το ίδιο το στέλεχος ή μέλος της οικογένειας του.
(6) Σε περίπτωση θανάτου συζύγου ή τέκνου ή πάθησης αυτών ή του στελέχους των ΕΔ από ανίατο ή δυσίατο νόσημα, ύστερα από Γνωμοδότηση της Ανώτατης κατά κλάδο Υγειονομικής Επιτροπής.
(7) Ύστερα από αίτηση αμοιβαίας μετάθεσης, υπό την προϋπόθεση ότι αιτιολογημένα δεν διαταράσσεται η πλήρωση υπηρεσιακών αναγκών.
(8) Για λόγους συνυπηρέτησης με σύζυγο στρατιωτικό, δημόσιο υπάλληλο, αστυνομικό ή συνοριακό φύλακα, ειδικό φρουρό, λιμενικό, πυροσβεστικό υπάλληλο ή δικαστικό λειτουργό.
Εμείς θα αναμένουμε με ενδιαφέρον μία απάντηση του Υπουργείου Άμυνας για το θέμα που αφορά το σύνολο των Στρατιωτικών αλλά και τις οικογένειές τους ...
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου