Οδοιπορικό στην Τουρκία .Εθνικισμός και ξερό ψωμί .ΦΩΤΟ
Η Αδριανούπολη, το Καραγάτς, με την Μακρά γέφυρα, οι Σαράντα εκκλησιές -Κιρκ Λαλέλι, το Τσορλού, συνθέτουν ένα προορισμό που σίγουρα θα προκαλέσει συγκινήσεις, γνώσεις και αναδρομές στο χθες μέσα από το νέο προφίλ της Τουρκίας.
Στο οδοιπορικό μας στην Τουρκία, αν και κινηθήκαμε στην Ανατολική Θράκη, το πιο προοδευτικό κομμάτι της χώρας, η εθνικιστική ατμόσφαιρα είναι ορατή και μάλιστα προκλητικά επιδεικτική. Η γιορτή των 100 χρόνων από την εγκαθίδρυση της τουρκικής Δημοκρατίας το 1923 από τον μεταρρυθμιστή Κεμάλ Ατατούρκ μπορεί να έχει περάσει, αλλά τα πανό, οι γιγαντοαφίσες, οι άπειρες τουρκικές σημαίες παντού σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, δημιουργούν αυτό το ιδιαίτερο κλίμα ενός λαού ταυτισμένου με τη μοίρα και την ιστορία του, όπου η έννοια της πατρίδας είναι κραυγαλέα έντονη.
Δεν υπάρχει σημείο που να μην κυματίζουν οι τουρκικές σημαίες, ευμεγέθεις σε πλατείες και εμπορικά κέντρα, σε συστάδες κατά μήκος των τουρκικών λεωφόρων, αλλά και σε κλειστές αγορές και συνοικιακά καταστήματα.Βρεθήκαμε στην Αδριανούπολη, μια πολύβουη σύγχρονη πανεπιστημιούπολη, ταχέως αναπτυσσόμενη με τα ιστορικά της μνημεία να δεσπόζουν και να αποτελούν κράχτη για επισκέπτες που θα επιδιώξουν να τα επισκεφθούν και να συνδυάσουν την παραμονή τους με ένα παραδοσιακό χαμάμ, αλλά και γεύσεις της εκεί τοπικής γαστρονομίας.Το Μουσείο Υγείας, το τέμενος Σελιμιγιέ, το Ιστορικό Εθνολογικό μουσείο, η παλιά ελληνική συνοικία με τα δυόροφα σπίτια, η σύγχρονη πόλη με τα πάρκα και τις ιδιαίτερες γειτονιές που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στα πέριξ, αλλά και κοντινοί προορισμοί που προσφέρουν μια ιδιαίτερη συγκίνηση στους προσφυγικούς πληθυσμούς, που επιδιώκουν μια βόλτα στις αξέχαστες πατρίδες.
Οδοιπορικό στην αγορά της Τουρκίας…
Οι τιμές στην αγορά, τα βασικά είδη διατροφής, καλπάζουν, αφού ένα ευρώ ισοδυναμεί με 30 λίρες. Στα ρούχα στις επώνυμες μάρκες που έχουν εκεί τις βιοτεχνίες παραγωγής, οι τιμές είναι ιδιαίτερα προσιτές για τους γειτονικούς πληθυσμούς. Έντονη η παρουσία Βουλγάρων επισκεπτών που καταφθάνουν με πολλά τουριστικά λεωφορεία και ΙΧ που αναγκάζουν τους Τούρκους καταστηματάρχες να προσαρμοστούν μιλώντας στην γλώσσα τους, ενώ ελάχιστη σε σύγκριση με άλλα χρόνια η παρουσία Ελλήνων επισκεπτών που προέρχονται από τις κοντινές πόλεις του Έβρου, την ημέρα της εκεί εβδομαδιαίας αγοράς.
ΔΕΙΤΕ TΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΚΑΙ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΟ SLPRESS
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου