Το έγγραφο που αποκαλύπτει και ζητά απαντήσεις απο τα Υπουργεία Οικονομικών και Αμυνας για τις Στρατιωτικές σχολές ....

               

           


            Μια ερώτηση απο τον κοινοβουλευτικό έλεγχο στην Βουλή μας τράβηξε την προσοχή .Είναι του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μπιάγκη Δημήτρη-Σπυρίδωνα που αναφέρεται στο θέμα της αδικίας στις αποδοχές των Σπουδαστών των στρατιωτικών σχολών ενώ αναφέρεται σε όλο το ιστορικό των ερωτήσεων του αλλά και των απαντήσεων που έχει λάβει εδώ και 2 χρόνια απο τα Υπουργεία Οικονομικών και Αμυνας ενώ ζητά εκ νέου απαντήσεις και σαφές χρονοδιάγραμμα για το θέμα .

               Εντύπωση μας έκανε η αναφορά του  σε γραπτές απαντήσεις που έχει λάβει  στο παρελθόν για το θέμα απο τα δύο  Υπουργεία τα οποία στην ουσία με τις απαντήσεις τους  ρίχνουν την ευθύνη το ένα στο άλλο. Συγκεκριμένα όπως ο Βουλευτής αναφέρει στην ερώτησή του για την  υπ΄αριθμ. 1589/7.11.23, επί της οποίας απαντήθηκε : Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας απάντησε ότι το θέμα εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ότι αρμόδιο επί του θέματος είναι το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. ενώ παρακάτω αναγράφεται για το Υπουργείο Οικονομικών  ότι Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών απάντησε ότι «το ζήτημα της αναμόρφωσης του μισθολογικού καθεστώτος των μαθητών των Παραγωγικών Σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων, τελεί υπό επεξεργασία στις Υπηρεσίες του συναρμόδιου και συνερωτώμενου Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.»

       Απο τα παραπάνω βγαίνει το συμπέρασμα ότι τα δύο Υπουργεία ρίχνουν την ευθύνη το ένα στο άλλο ενώ να προσθέσουμε ότι αρχες Σεπτεμβρίου στον ΠΟΛΙΤΗ ΟΠΛΙΤΗ φιλοξενήσαμε δηλώσεις του Υπουργού Αμυνας  Νίκου Δενδια που μιλούσε για τριπλασιασμό στις αποδοχές των σπουδαστών στις Στρατιωτικές σχολές , δήλωση που όμως ήρθε μετά το Βατερλό  στις φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις και τα εκατοντάδες κενά σπουδαστών ειδικά στην ΣΣΕ και ΣΜΥ. Βέβαια απο την δήλωσή του πέρασε σχεδόν ένας μήνας και ακόμα να δούνε φώς οι σπουδαστές των Στρατιωτικών σχολών, που βλέπουν να συνεχίζεται για άλλη μια χρονιά  αυτή η αδικία εις βάρος τους  .Να σημειώσουμε εδώ ότι οι σπουδαστές των στρατιωτικών σχολών λαμβάνουν το 1/4 της αποζημίωσης που λαμβάνουν οι αντίστοιχοι σπουδαστές των σχολών των Σωμάτων Ασφαλείας γεγονός απαράδεκτο, για το οποίο δεν έχει δοθεί και ποτέ λογική εξήγηση .

  Στον επίλογο να αναφέρουμε τα  συμπεράσματα  αλλά και τα ερωτήματα που θέτει ο ίδιος ο Βουλευτής στην ερώτησή του ενώ ζητά σαφείς απαντήσεις απο τα δύο Υπουργεία  .

Δεδομένου ότι, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας παραδέχεται, μέσω σχετικών δηλώσεών της, ότι ο μισθός των σπουδαστών των ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ έχει διαμορφωθεί σε αισθητά χαμηλότερο ύψος από τον αντίστοιχο μισθό των μαθητών των Σχολών των Σωμάτων Ασφαλείας. Δεδομένου ότι, έχουν παρέλθει σχεδόν δύο χρόνια από την απάντηση του προκατόχου του κ. Υπουργού Εθνικής Άμυνας επί της υπ’ αριθμ. 7207/7.9.22 ερώτησης, στην οποία απάντηση αναφέρεται ότι το ζήτημα τελεί υπό επεξεργασία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Δεδομένου ότι, έχουν παρέλθει οκτώ μήνες από την απάντηση του κ. Υπουργού Εθνικής Άμυνας επί της υπ΄αριθμ. 1589/7.11.23 ερώτησης, όπου γίνεται εκ νέου αναφορά ότι η αρμόδια Οικονομική Υπηρεσία του Υπουργείου έχει απευθυνθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τη βελτίωση των διατάξεων του ν.5045/2023, αναφορικά με τις αποδοχές των μαθητών των Παραγωγικών Σχολών και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επιτελική επεξεργασία του αντικειμένου. Δεδομένου ότι, σε συνδυασμό με το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί από το περιορισμένο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι νέοι για την ενσωμάτωσή τους στην οικογένεια των στρατιωτικών μέσω των πανελληνίων, τέτοια άδικη αντιμετώπιση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων από την Πολιτεία και μάλιστα από το ξεκίνημά τους στις Παραγωγικές Σχολές επιδεινώνουν αντί να επιλύουν το πρόβλημα. Δεδομένου ότι, η απαξία στην οποία έχει περιέλθει το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων ξεκινά από τις Στρατιωτικές Σχολές. Δεδομένου ότι, η Πολιτεία οφείλει να ακολουθεί ενιαία πολιτική στην αμοιβή των στελεχών της. Δεδομένου ότι, η αμοιβή των σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών απαιτείται να αναχθεί τουλάχιστον στο επίπεδο των αντίστοιχων των Σωμάτων Ασφαλείας. 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ 

1. Είναι στις προθέσεις σας να ολοκληρώσετε την επιτελική επεξεργασία του θέματος του εξορθολογισμού των μηνιαίων αποδοχών των σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ; Αν ναι, πότε ζητήσατε ενημέρωση για την ολοκλήρωση της επεξεργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και εάν λάβατε απάντηση ποια ήταν αυτή; 

2. Υφίσταται σχετικός σχεδιασμός σύνταξης νομοθετικής ρύθμισης επί του ως άνω θέματος προς το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών; Αν ναι, σε ποια φάση

3. Υφίσταται δημοσιονομικός χώρος ώστε να αντιστοιχηθούν οι απολαβές των σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών τουλάχιστον με τις αντίστοιχες απολαβές των σπουδαστών των Σχολών των Σωμάτων Ασφαλείας; 

Ο Ερωτών Βουλευτής

 Δημήτρης Μπιάγκης

Όλη η ερώτηση ΕΔΩ 

Σχόλια

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Μισθοδοσία Μηνός Δεκεμβρίου .Πληρωμές Εκτός Εδρας -Αποζημιώσεις Ασκήσεων .Δειτε τις ημερομηνίες πληρωμής

Συγνώμη κύριε Υπολοχαγέ, συγνώμη κύριε Λοχία … Ενα άρθρο που κάνει θραύση στο διαδίκτυο

Το αποκαλυπτικό βίντεο του Υπολοχαγού που παραιτήθηκε και πρέπει να δει ο Πρωθυπουργός

Ο υπερπληθυσμός των ανωτάτων ,οι διακρίσεις με τους υπόλοιπους Αξιωματικούς και οι ξεχασμένοι Υπαξιωματικοί και ΕΠΟΠ