Οι Στρατιωτικοί που αρρώστησαν και τιμωρήθηκαν με στέρηση βαθμών, μετά το Εφετείο πάνε στην Βουλή ...

 


Στην αρχή δεν το πιστεύαμε όταν μας το ανέφεραν .Ελληνες Στρατιωτικοί προερχόμενοι απο ΑΣΣΥ (Σχολές Υπαξιωματικών) που ατύχησαν λόγω νοσήματος να χαρακτηριστούν ώς κατάσταση  ελαφράς υπηρεσίας ουσιαστικά τιμωρούνται απο την Υπηρεσία με στέρηση 4 βαθμών ! Έχουν καταλυτικο βαθμό του Υπολοχαγού αντί του Συνταγματάρχη που έχουν οι συμμαθητές τους.

Στην υπόθεση αυτή όμως έχουμε και δικαστικές εξελίξεις απο  το 2023 που δικαιώθηκαν στο Δοικητικό Εφετείο ακόμη όμως αναμένουν την αποκατάστασή τους .

Στην Βουλή επανέρχεται το θέμα τους μετά απο ερώτηση του Βουλευτή της Ελληνικής Λύσης κ. Χήτα για το θέμα .Θα αναμένουμε με ενδιαφέρον και την απάντηση του ΥΠΕΘΑ , αλλά κυρίως την νομοθετική ρύθμιση δικαιωσής τους που ήδη έχει αργήσει.

Ας δούμε όμως τι αναφέρει  στην ερώτησή του ο Βουλευτής κ. Χήτας.

 ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ 

Θεσσαλονίκη, 18/06/2024

 Του: Χήτα Κωνσταντίνου, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης 

ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας 

ΘΕΜΑ: «Αποκατάσταση Βαθμολογικής και Μισθολογικής Εξέλιξης Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων εξ΄ Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ)» 

Κύριε Υπουργέ, Στις κατηγορίες των Ειδικών Καταστάσεων μεταφέρονται Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.), οι οποίοι τραυματίζονται ή υφίστανται πάθηση, είτε σε περίοδο Ειρήνης, είτε σε περίοδο Πολέμου και κρίνονται από τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές ως Ικανοί για την εκτέλεση Υπηρεσίας Γραφείου Ελαφράς Υπηρεσίας ή Υπηρεσίας Ξηράς ή Υπηρεσίας Εδάφους, χωρίς δικαίωμα άσκησης Διοίκησης ή Διεύθυνσης Επιτελείου. Όμως, προκαλείται παραβίαση της αρχής της Ισότητας σε βάρος των Αξ/κών Ειδικών Καταστάσεων αποφοίτων ΑΣΣΥ, όταν, μόνο στους τελευταίους υφίστανται σαφείς περιορισμοί στη βαθμολογική τους εξέλιξη, γεγονός που διασαλεύει, παράλληλα και τους κανόνες κατάληψης βαθμών στο στράτευμα, ανατρέποντας την υφιστάμενη επετηρίδα. Εν ολίγοις και άκρως συνοπτικά, υπό τις ανωτέρω συνθήκες, συμβαίνει το παράδοξο, μονιμοποιηθέντες Εθελοντές και μονιμοποιηθείσες Εθελόντριες Ειδικών Καταστάσεων που δεν έχουν φοιτήσει σε Στρατιωτική Σχολή να ξεπερνούν τους απόφοιτους ΑΣΣΥ βαθμολογικά 2 - 3 βαθμούς, με συνέπεια, να αλλάζει και η μέθοδος κατάληψης βαθμού εντός των Ε.Δ. Το γεγονός εγείρει εύλογα ερωτήματα περί των προθέσεων της αρμόδιας πολιτικής ηγεσίας να αποκατασταθεί η αρχή της Ισότητας κατά την κατάληψη βαθμών βάσει αρχαιότητας.

 Με βάση τα παραπάνω, Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

1. Πώς δικαιολογείται η ως άνω μεροληπτικά τιμωρητική αντιμετώπιση αποκλειστικά και μόνο στους στρατιωτικούς ειδικής κατάστασης απόφοιτους των ΑΣΣΥ, καθώς, υπό τις παρούσες συνθήκες βαθμολογικής εξέλιξης, θίγονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των τελευταίων και αλλοιώνεται η επί ίσοις όροις μεταχείριση των στελεχών των Ε.Δ.; 2

. Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε για την αποκατάσταση της βαθμολογικής και μισθολογικής εξέλιξης των αποφοίτων από τις ΑΣΣΥ Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων, προκειμένου να έχουν οι τελευταίοι τον αποστρατευτικό βαθμό που προβλέπεται από μια ομαλή επί ίσοις όροις βαθμολογική τους εξέλιξη και όχι να υπολείπονται δύο ή τρεις βαθμούς; 

Ο ερωτών Βουλευτής ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Σχόλια

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Μισθοδοσία Μηνός Δεκεμβρίου .Πληρωμές Εκτός Εδρας -Αποζημιώσεις Ασκήσεων .Δειτε τις ημερομηνίες πληρωμής

Συγνώμη κύριε Υπολοχαγέ, συγνώμη κύριε Λοχία … Ενα άρθρο που κάνει θραύση στο διαδίκτυο

Η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών σε ένα εξαιρετικό βίντεο που πρέπει να δουν ειδικά οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών 2024...

Έρχεται επιτέλους αναβάθμιση των Σχολών Υπαξιωματικών .Δείτε τις εξελίξεις ....