Οι12 προτάσεις αντίδοτο στην κρίση και οι Στρατιωτικοί που παραιτούνται και πληρώνουν...

         


Αρχές Αυγούστου στον ΠΟΛΙΤΗ ΟΠΛΙΤΗ  είχαμε δημοσιεύσει  άρθρο με τίτλο Αν οι Αξιωματικοί ΣΣΕ δεν βλέπουν φως, τότε πως περιμένουμε να δούμε εμείς; Έγγραφο φωτιά αποκαλύπτει και προτείνει λύσεις που αναφερόταν σε επιστολή της Ενωσης Στρατιωτικών Ροδόπης     που με  ένα έγγραφο φωτιά  όπως το χαρακτηρίσαμε  παίρνει θέση  μετά το αποτέλεσμα σοκ των Πανελληνίων εξετάσεων στο σοβαρό θέμα των πολλών κενών σπουδαστών  στην  Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, με την μεγάλη πτώση της βάσης εισαγωγής, αλλά και για τις παραιτήσεις νέων Αξιωματικών  στις Ένοπλες Δυνάμεις, αναφέρει τα αίτια και κυρίως προτείνει λύσεις που αφορούν και το σύνολο των Στρατιωτικών  .Μάλιστα είναι η πρώτη φορά όπως γράψαμε  που Ένωση Στρατιωτικών αναφέρεται  αποκλειστικά  στην καθημερινότητα  και στα προβλήματα των Αξιωματικών προέλευσης ΣΣΕ εξηγώντας με επιχειρήματα και το μειωμένο ενδιαφέρον των νέων για σταδιοδρομία στις Ένοπλες Δυνάμεις.

           Και ερχόμαστε στο σήμερα που η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) στην οποία ανήκει η παραπάνω Ενωση και με αφορμή την επιστολή της  επανέρχεται στο καυτό θέμα των συνεχών παραιτήσεων στρατιωτικών , καθώς και των μεγάλων κενών σπουδαστών στις στρατιωτικές  σχολές ενώ υπάρχει συνολική αναφορά στα προβλήματα και την κατάσταση συνολικά των Στρατιωτικών .

           Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε η αναφορά τους  στον πρόσφατο διασυρμός των ΑΣΕΙ κατά την ανακοίνωση των βάσεων όταν μόλις λίγες εβδομάδες πριν υπήρχαν διθύραμβοι για την αύξηση των θέσεων, αποτελεί την οριστική επιβεβαίωση των γεγονότων που οδηγούν τους Αξιωματικούς ΑΣΕΙ σε μαζικές πρόωρες αποχωρήσεις από το στράτευμα, ακόμα και με καταβολή αποζημίωσης. Καινοφανές. Επισημαίνουμε ότι το φαινόμενο παρατηρείται, έστω σε μικρότερη κλίμακα, ακόμα και στους Ιατρούς και Νοσηλευτές ή τους Οικονομικούς όπως αναφέρουν. Δηλαδή νεαροί Αξιωματικοί παραιτούνται ακόμα και αν χρειάζεται να πληρώσουν  και αποζημίωση για  να φύγουν, και το κύμα παραιτήσεων συνεχίζεται

         Στην συνέχεια αναφέρονται και στην πρόσφατη συνέντευξη του ΥΦΕΘΑ  ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ  και  αναφέρουν  στον επίλογο τους  ,ότι με  λύπη μας διαπιστώνουμε ότι εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στη φάση της υποβάθμισης του προβλήματος, άρα η λύση απέχει πολύ.                   Επίσης αναφέρουν ότι κάποτε ήταν ξεκάθαρο ότι στις ΕΔ τα στελέχη -ακόμα και οι Αξιωματικοί ΑΣΕΙ- δεν θα γίνονταν πλούσιοι, αλλά τουλάχιστον η εργασία τους θα εξασφάλιζε μια αξιοπρεπή διαβίωση και ένα κύρος. Πλέον, έχουν πληγεί ζωτικά και τα δύο αυτά κριτήρια. Η Αξιοπρέπεια των στρατιωτικών δοκιμάζεται καθημερινά καθώς συνθλίβεται στις ανελαστικές απαιτήσεις της Υπηρεσίας οι οποίες αυξάνονται δραματικά δυσανάλογα όσο μεγαλώνει ο βαθμός, ενώ το κύρος έχει πάψει να υφίσταται διότι οι στρατιωτικοί έχουν καταντήσει τα παιδιά για όλες τις δουλειές και ταυτόχρονα αδυνατούν ακόμα και να δημιουργήσουν ή να συντηρήσουν οικογένεια.

      Αξίζει να βάλουμε και τα 12 μέτρα-προτάσεις που οι ίδιοι προτείνουν ως το πρώτο αντίδοτο στην κρίση που βιώνει το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων .

       Λύσεις προφανώς και υπάρχουν πολλές αλλά καμία δεν θα έρθει μέσα από επικοινωνιακά τεχνάσματα. Κάποιες αφορούν ειδικώς τους Αξιωματικούς ΑΣΕΙ, κάποιες άλλες είναι γενικού ενδιαφέροντος. Το ερώτημα, όπως πάντα, είναι αν υπάρχει η βούληση να υλοποιηθούν:

              α.   Το προσωπικό των ΕΔ οφείλει να αποδεσμευθεί από ενασχόληση πέραν της αποστολής των ΕΔ. Οι στρατιωτικοί δεν έχουν υπηρετούν για να καλύπτουν τα κενά του κρατικού μηχανισμού.

              β.   Η ελάχιστη βάση εισαγωγής οφείλει να καταργηθεί, τουλάχιστον στις παραγωγικές σχολές των ΕΔ, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη «μετάγγιση» της αναγκαίας ποσότητας «νέου αίματος», ώστε να αναπληρωθούν τα κενά σε συντομότερο διάστημα. Στην κατάσταση που βρισκόμαστε εκτιμάται ότι είναι σημαντικότερη η επάνδρωση των Μονάδων, από το γόητρο των βάσεων.

              γ.   Να θεσπιστούν μέτρα που να καθιστούν τις ΕΔ ελκυστικές στην πράξη, όχι μόνο προς τη νέα γενιά, αλλά και για το υπηρετούν προσωπικό. Τα μέτρα αυτά οφείλουν να ξεκινούν ήδη από τις στρατιωτικές σχολές (εξίσωση μισθού με τον αντίστοιχο των σχολών των ΣΑ κλπ), να βελτιώσουν το γενικό πλαίσιο των συνθηκών εργασίας και των οικονομικών απολαβών και, βεβαίως, να αποδώσουν τα του Καίσαρος με δίκαιο και αναλογικό τρόπο, αναγνωρίζοντας το βαθμό.

              δ.   Να αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία, κατ’ αρχάς για τους εισακτέους σε ΑΣΕΙ έως και το έτος 1993 να υπαχθούν στον ευμενέστερο σταδιοδρομικό νόμο 2439/96, προκειμένου να υπάρξει ισότιμη αντιμετώπιση με τους απόφοιτους ΑΣΣΥ αντιστοίχων ετών.

              ε.    Πρέπει να δίνεται όσο το δυνατόν νωρίτερα στη σταδιοδρομία των στελεχών το δικαίωμα στην επιλογή του είδους της καριέρας που επιθυμεί, γνωρίζοντας ανά περίπτωση τις υποχρεώσεις αλλά και την ανταποδοτικότητα (δικαιώματα). Υπό αυτό το πνεύμα οφείλει να καθιερωθεί η δήλωση επιθυμίας για φοίτηση στην ΑΔΙΣΠΟ από το βαθμό του Λοχαγού και ομοίων και συνακόλουθα να δημιουργηθεί ξεχωριστή επετηρίδα με βάση την οποίαν θα γίνονται οι προαγωγές, οι μεταθέσεις (συμπεριλαμβανομένου του πλήθους και της ποιότητας των μετακινήσεων) και οι επιλογές για θέσεις εξωτερικού.

              στ.  Οι υπερβάσεις κάθε είδους οφείλουν να απεξαρτηθούν από τη σταδιοδρομική εξέλιξη, καθόσον ο συσχετισμός τους συμπιέζει και συρρικνώνει δραματικά έως και θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως ο ελεύθερος χρόνος και ο σεβασμός της ατομικής ή οικογενειακής γαλήνης. Η ιδιότητα του πολίτη και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή δεν χάνεται επειδή κάποιος αποφάσισε να ακολουθήσει το επάγγελμα του στρατιωτικού.

              ζ.    Τα καθήκοντα οφείλουν να κατανέμονται με ορθολογικό τρόπο και όχι με βάση τη λογική «πόσα κενά έχουμε και πόσο προσωπικό για να τις καλύψουμε» προκειμένου να καλύπτονται διαρκώς οι υπηρεσιακές ανάγκες, γεγονός που αποβαίνει πάντα εις βάρος του προσωπικού. 

              η.   Όλα τα οικονομικά ζητήματα οφείλουν να επιλυθούν άμεσα, στο σύνολό τους, με τρόπο δίκαιο. Το μισθολόγιο οφείλει να προσαρμοστεί στις τρέχουσες ανάγκες. Το επίδομα άσκησης διοίκησης - διεύθυνσης οφείλει να επανέλθει κατ’ ισοτιμία με το αντίστοιχο του υπολοίπου Δημοσίου. Η ημερήσιες αποζημιώσεις οφείλουν να είναι ρεαλιστικές, δίχως πλαφόν και περικοπές. Ο πραγματικός χρόνος εργασίας πρέπει επιτέλους να αναγνωριστεί, τόσο ποιοτικά, όσο και ανταποδοτικά (οικονομικά,  πχ με την αναγνώριση της υπερωριακής εργασίας).

              θ.   Η ασφάλιση οφείλει να επανέλθει στο πρότερο καθεστώς υπαγωγής στον κλάδο κύριας σύνταξης του Δημοσίου, αντί του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ που ισχύει για όσους κατατάχθηκαν μετά το 2011 στις ΕΔ, προκειμένου να προληφθούν τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν σε σχέση με πραγματικά τα έτη υπηρεσίας που προβλέπουν οι σταδιοδρομικοί νόμοι των ΕΔ.

              ι.    Να παγιοποιηθεί η διερεύνηση της επαγγελματικής ικανοποίησης με πλήρη διασφάλιση της ανωνυμίας, στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας για βελτίωση των συνθηκών εργασίας και προστασίας της Υγείας και Ασφάλειας των στελεχών, με απώτερο σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση της (εργασιακής και μη) καθημερινότητας των στρατιωτικών.

              ια.  Να ενισχυθούν η διαφάνεια και το αίσθημα Δικαιοσύνης σε όλες τις διοικητικές διαδικασίες, ώστε να αποκατασταθεί η απωλεσθείσα εμπιστοσύνη του προσωπικού προς τη Διοίκηση, πρόβλημα αμφίδρομο για τους Αξιωματικούς, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με τα, συχνά αιτιολογημένα, παράπονα του προσωπικού τα οποία ένεκα των συνθηκών αδυνατούν να επιλύσουν.

              ιβ.  Να ενισχυθεί στην πράξη και στην ουσία της η μέριμνα σε όλα τα επίπεδα (αρχής γενομένης από απλά ζητήματα της εργασιακής καθημερινότητας, όπως η καταγραφή των πραγματικών υπηρεσιών που εκτελεί το προσωπικό, μέχρι την ενίσχυση του προγράμματος στέγασης διά της εξεύρεσης πόρων κλπ) έως τα πλέον πολύπλοκα.

      Δείτε όλη την ενδιαφέρουσα επιστολή τους ΕΔΩ  Ας ευχηθούμε να την διαβάσει και η Ηγεσία του Άμυνας  γιατί έχει ήδη αργήσει....

Σχόλια

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Μισθοδοσία Μηνός Δεκεμβρίου .Πληρωμές Εκτός Εδρας -Αποζημιώσεις Ασκήσεων .Δειτε τις ημερομηνίες πληρωμής

Συγνώμη κύριε Υπολοχαγέ, συγνώμη κύριε Λοχία … Ενα άρθρο που κάνει θραύση στο διαδίκτυο

Το αποκαλυπτικό βίντεο του Υπολοχαγού που παραιτήθηκε και πρέπει να δει ο Πρωθυπουργός

Ο υπερπληθυσμός των ανωτάτων ,οι διακρίσεις με τους υπόλοιπους Αξιωματικούς και οι ξεχασμένοι Υπαξιωματικοί και ΕΠΟΠ