Ο υπερπληθυσμός των ανωτάτων ,οι διακρίσεις με τους υπόλοιπους Αξιωματικούς και οι ξεχασμένοι Υπαξιωματικοί και ΕΠΟΠ

       


Ένα ενδιαφέρον άρθρο  με τίτλο 
Οι κρυφές-άβολες αλήθειες για τη μαζική απαξίωση του επαγγέλματος “στρατιωτικός” διαβάσαμε στο defence-point.gr το οποίο αναφέρεται   στη συνεχώς επιδεινούμενη κοινωνική απαξίωση του στρατιωτικού επαγγέλματος  που αποδεικνύουν για άλλη μία φορά η πτώση των βάσεων εισαγωγής και οι πολλές κενές θέσεις εισακτέων στις στρατιωτικές παραγωγικές σχολές.

     Απο το άρθρο ξεχωρίσαμε και σας παραθέτουμε παρακάτω  τις παραγράφους με την αναφορά  στον σημερινό  υπερπληθυσμό Ανωτάτων αξιωματικών τις χαοτικές διακρίσεις με τους υπόλοιπους αξιωματικούς όπως αναφέρεται, καθώς και την  δύσκολη κατάσταση  αλλά και την ανάγκη αναβάθμισης  στους Έλληνες Υπαξιωματικούς που είναι και οι ΕΠΟΠ  (Επαγγελματίες Οπλίτες ).Ελπίζουμε τέλος εδώ στον  ΠΟΛΙΤΗ ΟΠΛΙΤΗ να διαβαστεί και απο την Ηγεσία που καλείτε επιτέλους να πάρει αποφάσεις  πριν είναι αργά...

Χαοτική διάκριση μεταξύ ανωτάτων και των υπολοίπων αξιωματικών

Σε αυτήν οφείλεται και ο σημερινός υπερπληθυσμός των ανωτάτων, που είναι πλέον εμφανές ότι αποτελούν μία «ελίτ κάστα» εντός του σώματος των στρατιωτικών. Ο όποιος περιορισμός στον αριθμό των ανωτάτων που επιτεύχθηκε επί του αείμνηστου στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου ως Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, τα τελευταία πέντε χρόνια έχει ακυρωθεί και ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς.

Μετά τον αντιστράτηγο – διοικητή της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΕΠ), προέκυψε αντιστράτηγος- διοικητής της Διοίκησης Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΙΚΑΦΚΑ) και πιθανά θα προκύψει αντιστράτηγος ή ομοιόβαθμος άλλου Κλάδου Ηλεκτρονικού Πόλεμου (που θα «αναδείξει» το κτίριο που εξήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Δένδιας), και για τον ίδιο λόγο ίσως αντιστράτηγος ή ομοιόβαθμος άλλου Κλάδου Διαστήματος. Το καταπληκτικό είναι ότι ο αριθμός των αντιστράτηγων και γενικότερα των ανωτάτων συνεχώς αυξάνεται ενώ η οροφή του προσωπικού συνεχώς μειώνεται.

Έχουμε φθάσει δηλαδή στην κατάσταση που στα αγγλικά περιγράφεται ως «too many chiefs and not enough Indians». Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε και το μεγάλο «κατόρθωμα» των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που εδώ και χρόνια έχουν καταστήσει «αόρατους» τους αξιωματικούς στον βαθμό του συνταγματάρχη / σμηνάρχου / πλοιάρχου. Και όμως σε αρκετούς στρατούς οι διοικητές των ταξιαρχιών είναι συνταγματάρχες, ενώ και στον Ελληνικό Στρατό κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων συνταγματάρχες είχαν τοποθετηθεί ως διοικητές μεραρχιών.

Συνεχής δημιουργία θέσεων ανωτάτων μέσω επιτελικών δομών – εγκατάλειψη των μονάδων

Παρά τη διάδοση των τεχνολογιών διοίκησης και ελέγχου και επικοινωνιών, ο αριθμός των επιτελείων συνεχώς αυξάνεται, ενώ οι μονάδες που αποτελούν τα κύτταρα μαχητικής ισχύος, έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους. Για να διασφαλιστεί ότι μία θέση αντιστρατήγου θα καλύπτεται αποκλειστικά από αξιωματικό των Ειδικών Δυνάμεων, ανασυστάθηκε ως ΔΕΠ το Β’ Σώμα Στρατού με εμφανή «συντεχνιακά» (και «πραιτοριανά» χαρακτηριστικά κατά την άποψη μερικών), ενώ οι όποιες ανάγκες διοίκησης και ελέγχου μπορούσαν να καλυφθούν από την επιπέδου ταξιαρχίας Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) όπως είχε συγκροτηθεί το 2013 (επί Κωσταράκου) και είχε αρχικά εξαγγελθεί το 2004 (επί αρχηγίας στο ΓΕΕΘΑ του στρατηγού Γεώργιου Αντωνακόπουλου).

Το ίδιο ισχύει και για το τελευταίο δημιούργημα του ψευδο-εκσυγχρονιστικού αφηγήματος Δένδια, τη ΔΙΚΑΦΚΑ, όπου το έργο που μέχρι σήμερα επιτελούσαν με απόλυτη επιτυχία οι διοικητές μονάδων, συγκροτημάτων και διοικήσεων Μηχανικού σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, στη βάση του σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ», ανατέθηκε σε αντιστράτηγο με επιτελείο με στελέχωση 100%!

Λούμπεν στρατιωτικό προλεταριάτο

Η αντιμετώπιση των υπαξιωματικών και των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) ως «λούμπεν στρατιωτικού προλεταριάτου». Σε όλους τις προηγμένες ένοπλες δυνάμεις ανά τον κόσμο, το Σώμα των Υπαξιωματικών αποτελεί την -κυριολεκτικά και μεταφορικά- ραχοκοκαλιά του στρατεύματος.

Εκπαιδεύουν επί τω έργω τους νέους αξιωματικούς – διοικητές χαμηλών κλιμακίων, και λειτουργούν ως μέντορες για τους νεότερους υπαξιωματικούς και τους επαγγελματίες και κληρωτούς οπλίτες. Στον Ελληνικό Στρατό όμως θεωρούνται ως «οπλίτες» και μάλιστα έχουμε φθάσει στη στρέβλωση οι προκηρυχθείσες θέσεις των αξιωματικών Όπλων να είναι κατά 50% περισσότερες από των υπαξιωματικών Όπλων. Δηλαδή πλήρης αντιστροφή της πυραμίδας!

Τέλος, σε ό,τι αφορά τους ΕΠΟΠ απλώς να αναφέρουμε τη μετά 20 χρόνια λειτουργία του θεσμού πλήρη ανυπαρξία ολοκληρωμένης στρατηγικής εξόδου ή σταδιοδρομίας και ότι μέχρι σήμερα, αφού δεν έχει νομοθετηθεί κάποια σχετική ρύθμιση όσοι συμπληρώνουν το 50o έτος τίθενται σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία άνευ σύνταξηςΚαταπληκτικό κίνητρο για αυτούς που «λιώνουν» στους όρχους, τα συνεργεία και τα πεδία ασκήσεων (πέραν των υπηρεσιών)!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ

Σχόλια

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Μισθοδοσία Μηνός Δεκεμβρίου .Πληρωμές Εκτός Εδρας -Αποζημιώσεις Ασκήσεων .Δειτε τις ημερομηνίες πληρωμής

Συγνώμη κύριε Υπολοχαγέ, συγνώμη κύριε Λοχία … Ενα άρθρο που κάνει θραύση στο διαδίκτυο

Το αποκαλυπτικό βίντεο του Υπολοχαγού που παραιτήθηκε και πρέπει να δει ο Πρωθυπουργός