Εφάπαξ βοηθήματα Στρατιωτικών .Μεγαλώνει η αγωνία για το μέλλον τους..........

 


Στον ΠΟΛΙΤΗ ΟΠΛΙΤΗ τον Φεβρουάριο είχαμε δημοσιεύσει άρθρο με τίτλο Έρχονται παρεμβάσεις στα Μετοχικά Ταμεία .Για πολύ μεγάλες ανησυχίες μίλησε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας .Δείτε όλες τις εξελίξεις .... σχετικά με ομιλία του ΥΕΘΑ στην Βουλή και τις ανησυχίες του για την κατάσταση στα Μετοχικά Ταμεία και μιλώντας για αναγκαίες παρεμβάσεις .

Το  νομοσχέδιο που τέθηκε σήμερα για διαβούλευση , μας υπενθυμίζει μια παλιά διάταξη που αφορά  μειώσεις στα εφάπαξ βοηθήματα, αναλόγως την κατάσταση στον ειδικό λογαριασμό όπως αναφέρει  .Να σημειώσουμε εδώ ο υπολογισμός του εφάπαξ γίνεται με 2 τρόπους ( τα χρόνια που έχουν διανυθεί ως και το 2014 ο καλύτερος  τρόπος υπολογισμού ,και για τα χρόνια  απο το 2015  ο νέος τρόπος υπολογισμού που μειώνει δραστικά  το δικαιούμενο ποσό πάντα σε σχέση με τα χρόνια πριν το 2015 ) .

Να αναφέρουμε σαν επίλογο  ότι εδώ και 2 χρόνια έχουν σταματήσει οι προκαταβολές των εφάπαξ βοηθημάτων στον Στρατό Ξηράς, ενώ υπάρχουν και καθυστερήσεις στην χορήγηση των εφάπαξ που ξεπερνά τους 7 μήνες , γεγονότα που έχουν μεγαλώσει την ανησυχία ειδικά για το ΜΤΣ, το οποίο δίνει και λιγότερο μέρισμα στους μετόχους του σε σχέση με το Μετοχικά Ταμεία Αεροπορίας και Ναυτικού  .

Σας βάζουμε την ενδιαφέρουσα  διάταξη όπως έχει στο νομοσχέδιο   .Όλο το νομοσχέδιο ΕΔΩ 

«Άρθρο 17

Καθορισμός ποσού βοηθήματος

 

  1. Για τον προσδιορισμό του ύψους του εφάπαξ βοηθήματος που χορηγείται στους μετόχους που εξέρχονται από την υπηρεσία αθροιστικά, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 9 του άρθρου 35 του ν. 4387/2016 (Α’ 85), ισχύουν τα εξής:

α. Για χρόνο μετοχικής σχέσης έως τις 31.12.2014, το ύψος του βοηθήματος προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των ετών συμμετοχής τους στον Ειδικό Λογαριασμό επί του αθροίσματος του βασικού μισθού του μισθολογικού κλιμακίου στο οποίο είναι ενταγμένοι και του επιδόματος ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας που λαμβάνουν κατά την ημερομηνία εξόδου τους από την υπηρεσία, προσαυξημένου με το ποσό των εκατόν εβδομήντα έξι (176) ευρώ. Χρόνος συμμετοχής στον Ειδικό Λογαριασμό μικρότερος του έτους προσμετράται αναλόγως των μηνών συμμετοχής στο έτος αυτό. Για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου τυχόν χρόνος συμμετοχής ίσος ή μεγαλύτερος των δεκαπέντε (15) ημερών λογίζεται ως πλήρης μήνας, ενώ τυχόν χρόνος συμμετοχής μικρότερος των δεκαπέντε (15) ημερών δεν υπολογίζεται.

β. Για χρόνο μετοχικής σχέσης από την 1.1.2015 και εξής, το ύψος του βοηθήματος υπολογίζεται, σύμφωνα με την τεχνική βάση διανεμητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση κατά το μαθηματικό τύπο της περ. γ’ της παρ. 4 του άρθρου 35 του ν. 4387/2016.

γ. Για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου, το επίδομα ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του ύψους του εφάπαξ βοηθήματος, αποκλειστικά, με τη μέγιστη προσαύξηση που προβλέπεται στο δεύτερο και τρίτο εδάφιο της περ. Β΄ του άρθρου 127 του ν. 4472/2017 (Α΄ 74), την οποία έλαβαν οι μέτοχοι κατά τα έτη συμμετοχής τους στον Ειδικό Λογαριασμό, και αφορά την οικογενειακή τους κατάσταση.

  1. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας που εκδίδεται κατόπιν εισήγησης της οικείας Διοικούσας Επιτροπής το ύψος του βοηθήματος που υπολογίζεται σύμφωνα με την περ. α’ της παρ. 1 μπορεί να περιορίζεται αναλόγως της οικονομικής κατάστασης του Ειδικού Λογαριασμού.
  2. Η ως άνω απόφαση περί μειώσεως του βοηθήματος, δέον όπως εκδίδεται έναν τουλάχιστον μήνα προ της ενάρξεως του εις ο αναφέρεται οικονομικού έτους.
  3. Για μετόχους που αποβιώνουν, φονεύονται ή εξαφανίζονται σε πολεμική περίοδο ή σε διατεταγμένη υπηρεσία σε ειρηνική περίοδο και δεν έχουν συμπληρώσει εικοσιπενταετή συμμετοχή στον οικείο Ειδικό Λογαριασμό, το εφάπαξ βοήθημα που υπολογίζεται σύμφωνα με την περ. α της παρ. 1 προσαυξάνεται ως εξής:

α) Διά τους έχοντας συμμετοχήν μέχρι 15 ετών κατά 30%.

β) Διά τους έχοντας συμμετοχήν άνω των 15 και μέχρι 20 ετών, κατά 25%. γ) Διά τους έχοντας συμμετοχήν άνω των 20 και 25 ετών, κατά 20%.

  1. Το κατά την προηγουμένην παράγραφον υπολογιζόμενον βοήθημα, συμπεριλαμβανομένης και της προσαυξήσεως, δεν δύναται να είναι μικρότερον του αντιστοιχούντος εις 15ετή συμμετοχήν ουδέ μεγαλύτερον του αντιστοιχούντος εις 25ετή τοιαύτην.
  2. Για μετόχους, οι οποίοι πριν από τη συμπλήρωση εικοσαετούς συμμετοχής στον οικείο Ειδικό Λογαριασμό εξέρχονται από το στράτευμα λόγω σωματικής ανικανότητας ή πεθαίνουν σε μη διατεταγμένη υπηρεσία, το βοήθημα που υπολογίζεται, σύμφωνα με την περ. α’ της παρ. 1 προσαυξάνεται ως εξής:»

α)Διά τους έχοντας συμμετοχήν μέχρι 10 ετών, κατά 20%.

β)Διά τους έχοντας συμμετοχήν άνω των 10 και μέχρι 15 ετών, κατά 15%.

γ)Διά τους έχοντας συμμετοχήν άνω των 15 και μέχρι 20 ετών, κατά 10%.

  1. Το κατά τα ανωτέρω υπολογιζόμενον βοήθημα, συμπεριλαμβανομένης της προσαυξήσεως ταύτης, δεν δύναται να είναι μικρότερον του αντιστοιχούντος εις 10ετή συμμετοχήν, ουδέ μεγαλύτερον του αντιστοιχούντος εις 20ετή.
  2. Οι μέτοχοι της καταστάσεως πολεμικής διαθεσιμότητος Β` Κατηγορίας δικαιούνται εφ` άπαξ βοηθήματος, υπολογιζομένου επι τη βάσει των ακεραίων αποδοχών του βαθμού των.».

 

  1. Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από 1.1.2023.

Σχόλια

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Μισθοδοσία Μηνός Δεκεμβρίου .Πληρωμές Εκτός Εδρας -Αποζημιώσεις Ασκήσεων .Δειτε τις ημερομηνίες πληρωμής

Συγνώμη κύριε Υπολοχαγέ, συγνώμη κύριε Λοχία … Ενα άρθρο που κάνει θραύση στο διαδίκτυο

Η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών σε ένα εξαιρετικό βίντεο που πρέπει να δουν ειδικά οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών 2024...

Έρχεται επιτέλους αναβάθμιση των Σχολών Υπαξιωματικών .Δείτε τις εξελίξεις ....